Német nemzetiségi hét 2021. okt. 11-15.

Óvodánk, a Vaskút-Bátmonostor Német Nemzetiségi Óvoda II. számú óvodája kiemelten foglalkozik a német nemzetiségi neveléssel, ezen belül is fontos szerepet kap a hagyományok ápolása.

Ezen nevelési irányelveket szem előtt tartva rendeztük meg német nemzetiségi hetünket ebben a nevelési évben is, melynek fő témája a sváb lakodalmas hagyományok felelevenítése volt.

A hét során a gyermekek változatos tevékenységeken vettek részt, ellátogattunk Bajára, megnéztük az Ulmer Schachtelt (a Németországból idetelepült svábok úgynevezett „ulmi dereglyén” érkeztek, melynek élethű másolata Baján található). Ismerkedtünk a svábok életmódjával, a sváb tájház kellékeivel, berendezésével. Megtekinthettük a menyasszony és a vőlegény viseletét ember nagyságú babákon

Az óvodában a gyerekek változatos tevékenységeken keresztül ismerhették meg a német nemzetiségi hagyományokat. Megnézhették, hogy készül a pacsker, majd ők is készítettek színes papírból maguknak. Kukoricát is morzsoltunk, valamint csuhébabát is készítettünk.

A lakodalmas játék előkészületei során megismerkedtek az esküvő helyszínével, ellátogattunk a közeli templomba, megtekintettük az oltárt, a pap viseletét, a szertartás kellékeit, még az orgonát is kipróbálhatták.

Megtanultuk a menyasszony és a vőlegény ünnepi viseletének elnevezését németül, ebben saját készítésű interaktív szótanító játék is segített minket. Kékfestő technikával díszzsebkendőt, terítőt készítettek a gyerekek. Német nemzetiségi táncokat tanultunk, harmonika kísérettel gyakoroltunk a lakodalmas játékhoz. Rozmaringot kötöttünk a hagyományoknak megfelelően, a lányok díszes nyakbavalót készíthettek, valamint flutát sütöttünk közösen. Sokat beszélgettünk arról, hogyan is zajlott régen egy ilyen esküvő, kiosztottuk a szerepeket. A gyerekek nagy izgalommal várták a lakodalom napját. Péntek reggel berendeztük a lakodalmas helyszínt, valamint a kikérés helyszínét, és a templomot is. A lakodalmas asztalra kuglóf  került. Megkezdődött a menyasszony és vőlegény öltöztetése, szépítése, valamint a násznép is nemzetiségi viseletbe öltözött.

Harmonikaszóval elindulhatott a nászmenet a menyasszonyos házhoz, ahol német és magyar nyelven is hallották a vőfély kikérőjét. A templomban a pap összeadta az ifjú párt, majd következett a lakodalom. A gyermekek nagyon jót mulattak, harmonikaszóra táncolhattak, finomat ettek, ittak. Majd a lakodalom végén hazakisértük az ifjú párt.

Egy jó hangulatú, emlékezetes nap volt a gyermekek számára, melyet terveink szerint év végén a szülők részére is bemutatunk.

Addig is tekintse meg alábbi összefoglaló videónkat a legemlékezetesebb mozzanatokról!

Stéger Andrea
német nemzetiségi óvodapedagógus

Az eseményről további képeket galériánkban talál.