Hagyományőrzés a vaskúti óvodában

Óvodánkban minden év októberében „Nemzetiségi hét” keretében megelevenednek azok a régi szokások és hagyományok, melyekkel a gyermekek általában a családban már nem igazán, csak itt az óvodában találkozhatnak. Tartalmas és színes programok tarkították a hetet.

Kiemelt szerepet kapott a sváb lakodalmi szokások felelevenítése.

Lakodalmas játékokat játszottak, szüleik és nagyszüleik esküvői fotóit nézegetve nyomon követhették az esküvői viselet változását napjainkig. Régi vaskúti menyasszony és vőlegény viseletes babákat készíttettünk, így tovább bővült különleges hagyomány- és értékmegőrző babakiállításunk, amely bárki számára megtekinthető.

A lányok társasjátékkal gyűjtötték a kelengyét, koszorúba fonták a hajukat, beöltözhettek menyasszonynak. Rozmaringágakat díszítettek, amit vagy almába szúrtak, mint régen, vagy koszorút fontak belőle. Minden nap illatozott az óvoda a finom süteményektől, linzert, „kvircedlit”, kuglófot sütöttek a csoportokban.

Nyílt nap keretében

vendégül láttuk a szülőket is, ahol a jó hangulatról Nagy Józsi és Knipf Hanzi gondoskodtak csodálatos harmonikajátékukkal. A gyerekek táncoltak, kukoricát morzsoltak, a kosárfonás mesterségével ismerkedtek, valamint meglátogatták a szomszédos nemzetiségi gyűjteményt is. Szorgoskodtak is bőven, vállkendőt és mellényt barkácsoltak, terítőt festettek, nyomdáztak, kancsót díszítettek, zsebkendőt varrtak. Nagy Józsefné Éva néni közreműködésével frissen sült „Äplkichlt” lehetett kóstolni. A sok változatos tevékenység élményekkel és ismeretekkel gazdagította a gyerekeket.

Hagyományaink közé tartozik a Márton napi felvonulás, amiről tavaly le kellett mondanunk, de idén ismét az iskolával közösen szerveztünk meg. Ez alkalommal jótékonysági vásárral kötöttük egybe a rendezvényt: az óvodában készült lampionok eladásából és a szülők által felajánlott sütemények árusításából befolyt összeget az „Együtt Kornélért és Zsomborért” Alapítvány kapta meg a gyermekek gyógykezelésének támogatására. Nagy örömünkre, rendkívül sokan jöttek el a felvonulásra és az azt követő vendéglátásra, amelynek az iskola adott helyet. Szokásunkhoz híven a templomban rövid műsorral emlékeztünk meg Szent Márton legendás tetteiről: az óvodások éneke, a nyolcadikosok bemutatója és az iskolai zenekar játéka színesítette a programot. Megannyi lámpás világította meg a templomkertet és vitte el a fényt az iskolába, ahol jó hangulatban, forró teával melegedhettek át kicsik és nagyok.

Az eseményről további képeket galériánkban talál.