Kedves Látogató!

Köszönjük,

hogy oldalunkra látogatott, bármi céllal tette ezt!

Intézményünk jelképéül a „Gyermekekkel körbevett földgömböt” választottuk, amely óvodánk sokszínűségére, sokoldalúságára utal, és egyben összetartozásunkat is mutatja.

Tovább

Óvodai életünket bemutató videónkat itt megtekintheti:

Mit kell rólunk tudni?

Intézményünket a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat tartja fenn 2015. szeptembere óta. Vaskút nagyközségben működik a négycsoportos székhely óvodánk, míg Bátmonostor telephelyen kettő csoportban neveljük a gyermekeket. Óvónőink közül heten rendelkeznek német nemzetiségi óvodapedagógus végzettséggel. Két pedagógiai asszisztens, hat dajka, egy titkárnő, valamint egy intézményvezető dolgozik intézményünkben. Külső szakemberek segítik munkánkat; így jár hozzánk logopédus, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, gyógytestnevelő, kutyaterapeuta, hitoktató.

Miért jók a mi óvodáink, mire vagyunk büszkék?

Jó nálunk, mert óvodáinkat úgy alakítottuk ki, hogy családias, értékeket és érzelmeket sugárzóak legyenek, ahol a gyermekek kétnyelvű környezetben, boldogan, kiegyensúlyozottan és biztonságban élik mindennapjaikat. Mindezt kiemelkedően jó intézményi felszereltséggel rendelkezve biztosítjuk.

Amit kínálunk

Családias óvoda

Valódi értékek

Kétnyelvű környezet

Mitől családiasak óvodáink?

Családiasak, mert szinte mindannyian ismerjük egymást- szülők, pedagógusok egyaránt – és gondoskodunk az érzelmi biztonságot nyújtó légkörről. Elfogadjuk, hogy a gyermekeinknek is lehet jó- és rossz napja, akár az őket körülvevő felnőtteknek. Figyelünk egymás érzelmeire!

Milyen értékeket képviselünk?

Érték mindaz, ami a gyermek számára jó, szép és igaz, melyet a sok-sok szabad játék, a tevékenységek során szerzett élmények, tapasztalatok, közös felfedezések, a rácsodálkozás segítik megélni.

Mit jelent a kétnyelvű környezet?

Vaskúton már hagyomány, Bátmonostoron pedig 11 éve került bevezetésre a német nemzetiségi nevelés. Óvónőink a csoportban heti váltásban dolgoznak, mely során a témákat, projekteket magyarul készítik elő a következő németes hétre, ugyanakkor a német nyelv használata mindig biztosítva van.

Büszkék vagyunk szakember ellátottságunkra, a német nemzetiségi nevelést végzők felkészültségére, a sokszínű ismeretátadásra. Segítjük a német nemzetiség nyelvének, hagyományainak és szokásainak megismerését, megőrzését, ápolását.

Szülői vélemények

A Vaskúti Óvodát abszolút gyermekközpontú intézménynek találom, nemcsak a dolgozók viselkedését tekintve, hanem az óvodáért történő alapítványi összegek felhasználását illetően és a fejlesztéseket figyelembe véve is.

Nagyon tetszik az óvoda felszereltsége, hogy a mai kornak megfelelő eszközöket használnak, amivel sokoldalúan fejlesztik a gyerekeket és valószínűsíthető, hogy sok más óvoda sem rendelkezik ilyen kellékekkel.

Ami számomra nem túl kedvező dolog, hogy a gyermekem számára a biztonságot és megnyugvást jelentő óvónő sajnos nem viszi tovább a csoportot és csak remélni tudom, hogy ez majd nem okoz törést gyermekemnél, hiszen arra számítottunk, hogy az óvodai élet során ugyanazok a nevelők kísérik végig gyermekünk útját, a csoportot.

A családunk elvárásának megfelel ez az óvoda, a gyermekünk jól érzi magát és bízunk benne, hogy ez a későbbiekben is így marad és gyermekünk megfelelő felkészítést kap az iskolára.

Testimonial Item

Zsanett

Két gyermekünk jár az óvodába és csak sajnálni tudom, hogy a harmadiknak erre nem volt lehetősége, mert akkor még nem itt laktunk. Mindkét csoportban kedvesek az óvónők, szeretetteljesek a gyerekekkel, a kellő szigor mellett mindig megértőek. Ha babusgatni kell babusgatnak, ha játszani hívják őket, bekapcsolódnak.

Nyitottak és érdeklődők a gyerekekkel, mindig fordulhatok hozzájuk, ha kérdésem van.

A gyerekek fejlődéséről rendszeresen kapok visszajelzést, a zárt Facebook csoportba pedig sok képet töltenek fel, amin én is láthatom, hogyan telnek a napjaik. A magyar hagyományőrzés mellet a német nemzetiségi hagyományokkal is ismerkednek a gyerekek és a mindennapokban is két nyelvet használnak, a nagycsoportos lányom már most rengeteg német szót, verset és dalt ismer. Az óvoda jól felszerelt, a csoportszobákban rengeteg játék és fejlesztésre alkalmas eszköz van. Szerencsések vagyunk, hogy a gyerekeink ebbe az óvodába járhatnak, a rengeteg szeretet mellett a testi, lelki és értelmi fejlődésük is biztosított, az iskolához nagyon jó alapot kapnak, dolgozó anyaként pedig biztos lehetek benne, hogy jó helyen vannak.

Testimonial Item

Krisztina

Vaskútra költözés előtt örömmel hallottuk, hogy ismerőseink milyen elégedettek az itteni óvodával, iskolával, hiszen szülőként ez is nagyon fontos szempont volt új otthonunk kiválasztásában.

Azóta a harmadik évet tölti már kisfiúnk eseménydús, különleges, boldog délelőttökkel az oviban.

Örülök, hogy Oli két kistesója is ide járhat majd óvodába.

Testimonial Item

Bettina

Az óvónénikről, és ezáltal a vaskúti óvodáról nagyon pozitív a véleményem.

Szelíd, de határozott nevelési módszereikkel, saját értékrendjük átadásával nagyban hozzájárulnak a gyermekek fejlődéséhez.

Nagyon szimpatikus számomra az intézmény környezettudatos és hagyományőrző szemlélete.

Testimonial Item

Ildikó

Mit nyújt még egy falusias óvoda?

Tiszta környezetet, egészséges levegőt, a szabadban való mozgás számtalan lehetőségét, melyek napjainkban igen fontos értékek!

Kattintson egy foglalkozásra annak kifejtéséhez!

Erdei Óvoda

Az erdei óvoda a 2016/2017-es nevelési évben került bevezetésre intézményünkben, mint az óvodai nevelésünk kiegészítője, mely minden területet érint, ugyanakkor a környezeti nevelés, matematikai tapasztalatok speciális színtere. 6-7 éves óvodásaink számára szervezzük az őszi és a tavaszi időszakban.

Célunk:

Természeti környezetben óvodapedagógusok irányításával olyan komplex szemléletmód kialakítása, melyben a környezeti nevelés és az egészséges életmód közvetlen tapasztalás, cselekvések során hangsúlyozottabb szerepet kap. Olyan gyermekeket szeretnénk nevelni, akik ismerik, szeretik és védik a természetet, akik tudatában vannak annak, hogy életkoruknak megfelelően ők is tehetnek a természetért.

Hangtál terápia

Óvodánkban a hangtál-terápiás foglalkozás a 2019/20-as nevelési évben került bevezetésre, kiscsoportos foglalkozások keretében (kb. 8-10 fő). Nagyoknál a délutáni órákban, kicsiknél a délelőtti időszakban.

A foglalkozás neve „Hangerdő”, hívóképe egy gyönyörű színes fa képe. A foglalkozás eszközeit, a hangtálakat és a különböző hanghatású terápiás hangszereket „A Vaskúti Óvoda Gyermekeiért Alapítvány” biztosította.

A hangtálak jótékony hatásait felnőttek és gyermekek egyaránt érzékelik. A hangtál-terápia jótékonyan hat a stresszes állapotokra, felfokozottságra, túlzott izgalmi állapotra, feloldja az érzelmi blokkokat, lecsendesíti az elmét, fokozza a koncentrációt.

A terápia fejleszti:

 • a koncentrációt, a tudatosságot
 • a hang, zene és a rezgés érzékelését
 • a test érzékelését
 • az érzelmek kifejezésének képességét
 • a fantáziát
 • a kreativitást
 • a saját szükségleteinek jobb megismerését

A gyermekek mindeközben:

 • felfedezhetik magukat
 • ellazulhatnak, jól érezhetik magukat
 • odafigyelnek, fülelnek, érzékelnek
 • belső erejüket, érzéseiket, elevenségüket érzékelik
 • önbizalmuk, önérzékelésük erősödik
 • bizalmat és védettséget éreznek
 • saját lehetőségeiket felismerik és erősítik
 • megtalálják a „belső boldogságuk forrását”.

A gyógyító tál önálló hangkeltésre készteti a gyermeket, játékos formában motiválja a kommunikáció kezdeményezését, még a gátlásos gyerekeket is.

A „hangerdő” foglalkozások hatására a gyerekek feloldódnak és kiegyensúlyozottabbá válnak, így könnyebben alkalmazkodnak a mindennapok kihívásaihoz és a különféle stressz helyzetekhez.

Hittan

A gyerekek a foglalkozásokon saját értelmi és lelki szintjüknek megfelelően hallanak Istenről, Jézusról és az Ő szeretetéről.

Megismernek néhány fontos bibliai történetet, beszélnek az ünnepekről és az embertársainkhoz való kapcsolatról.

Mindez játékos formában történik sok énekkel és Tibi bácsi gitáros kíséretével.

Vezeti: Jankó Tibor – hitoktató

Kutyaterápia

A 2015/2016 nevelési évben újdonságként intézményünkben bevezetésre került az állatasszisztált (kutyás) terápia, mely a gyermekek mozgás- és képességfejlesztését segíti, támogatja életkori sajátosságaiknak, fejlettségi szintjüknek megfelelően.

A foglalkozásokat a Csiga-Biga Mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány munkatársa Rajczi Dóra tanítónő, terápiás kutya felvezető, habilitációs kutyakiképző tartja.